Verantwoordingsonderzoek Rekenkamer
26 mei 2023
26 mei 2023
De Algemene Rekenkamer vindt de toepassing van risicobeheersing rond het algoritme voor de beslagvrije voet een goed voorbeeld van hoe een algoritme op een juiste manier moet worden ingevoerd én beheerd. Een mooi resultaat voor de gehele keten van derdenbeslag waarachter een intensief onderzoek schuilt.
In het verantwoordingsonderzoek 2022 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is door de Algemene Rekenkamer verslag gedaan over het onderzoek naar algoritmes voor de berekening van de beslagvrije voet. Aan de hand van het toetsingskader algoritmes is in totaal voor 63 risico’s inzichtelijk gemaakt in hoeverre de risico’s worden beperkt rondom thema’s: sturing en verantwoording, model en data, privacy en IT-beheer.
SNG heeft in goede samenwerking met het Ministerie van SZW en de Algemene Rekenkamer volledige inzage gegeven in hoe SNG invulling heeft gegeven aan het toetsingskader, met name op het vlak privacy en IT-beheer.
De SNG Rekenmodule BVV, voor beslagleggers, en de rekenmodule van het portaal www.uwbeslagvrijevoet.nl, voor burgers en stakeholders in de schuldenketen, zijn gebaseerd op de vastgestelde rekenregels (algortime) zodat een uniforme berekening over alle stakeholders is gewaarborgd. SNG heeft beide rekenmodules ontwikkeld in nauwe samenwerking met ketenpartners.
De Algemene Rekenkamer heeft in het verantwoordingsonderzoek aangegeven dat door de inzet van een algoritme een belangrijk knelpunt is opgelost om het bestaansminimum te garanderen aan burgers bij wie beslag wordt gelegd op hun inkomen. SNG is gepast trots op dit resultaat.
Het resultaat van het verantwoordingsonderzoek 2022 is te raadplegen in het SZW Rapport te bereiken via deze link: https://www.rekenkamer.nl/onderwerpen/verantwoordingsonderzoek/verantwoordingsonderzoek-2022