Duo interview Robbert Bakker (relatie- en services beheerder) en Jan Joost Visser (business analist)
11 mei 2022
11 mei 2022
In dit duo interview vertellen Robbert Bakker en Jan Joost Visser over hun werk bij SNG.
Hier kun je het uitgebreide interview van Robbert en Jan Joost lezen.
Robbert: Vertel eens wat meer over jezelf.
Jan Joost: Ik ben Jan Joost, ben 33 jaar en werk ruim 5 jaar als business analist bij SNG. En jij?
Robbert: Ik ben Robbert, ik ben 43 jaar en ben betrokken bij SNG sinds 2008. Ik ben relatie- en servicesbeheerder.
Robbert: Wat doe jij bij SNG?
Jan Joost: De business analisten bij SNG zijn betrokken bij een nieuwe dienst of een grote inhoudelijke verbetering van een bestaande dienst. Ik heb onder andere gewerkt aan: de uitrol van een functionele uitbreiding op het Digitaal Beslagregister (DBR), de ontwikkeling van Mijn Schuldenwijzer en een voorziening voor de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet (BVV). En wat doe jij bij SNG?
Robbert: Dat is heel afwisselend. Ik ben betrokken bij de implementatie van de services bij Derden. Ik doe intakes waar ik de informatie bij Derden inventariseer zodat duidelijk wordt welke services van SNG gebruikt kunnen worden. Ik ben ook betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe services en doorontwikkeling van bestaande services.
Jan Joost Visser, business analist
“SNG geeft je de ruimte en het vertrouwen om je werk op je eigen manier op te pakken.”
Robbert: Kun jij vertellen wat onze diensten betekenen voor de maatschappij?
Jan Joost: In mijn werk is dat de voorziening voor de beslagvrije voet, die zorgt dat wanneer iemand een schuld heeft en een beslaglegger een dwangvordering mag doen de persoon per maand voldoende overhoudt om van te leven en niet nog verder in de problemen komt.
En de ontwikkeling van Mijn Schuldenwijzer, waar iedereen met een DigiD kan inloggen om te zien of hij schulden heeft in het DBR. Voor iemand die schulden heeft, kan het moeilijk zijn om een totaaloverzicht te creëren.
Jan Joost: Wat is de reden dat we al deze diensten hebben en dat jij die onderhoudt en managet?
Robbert: Enerzijds om ervoor te zorgen dat de informatievoorziening van de deurwaarders goed is. Maar er is ook altijd een andere partij bij betrokken die de verzoeken moet beantwoorden. De services van SNG zorgen ervoor dat de informatieverstrekking zo efficiënt mogelijk verloopt. De hele keten kan met de services van SNG profiteren van de efficiency en het voorkomen van kosten.
Robbert Bakker, relatie- en services beheerder
“SNG denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen.”
Robbert: Hoe ziet jouw dag eruit?
Jan Joost: Als business analist werk je aan de requirements engineering. Bij een service als de beslagvrije voet is het kader vooral juridisch. We focussen ons dan op wat de wet en het Programma van ons eisen. Met de specificaties kunnen we de ontwikkelaars aansturen. Zodra we een applicatie ontvangen hebben, zullen we deze zelf testen. Als business analist heb je de expertise, weet je wat bedoeld wordt vanuit het Programma en kun je verbeterpunten signaleren. Vervolgens begeleiden we de softwareleveranciers en afnemers die de service in gebruik gaan nemen. We beantwoorden vragen en waar mogelijk nemen we hun suggesties voor verbeteringen mee in een volgende versie. En bij jou?
Robbert: Ik begin de dag met een stand up en heb vaak overleggen met externen zoals Derden, partijen die willen aansluiten bij SNG. Daarnaast ben ik beschikbaar voor problemen waar de Helpdesk niet uitkomt, inventariseer ik de impact van wijzigingen in programmatuur op bestaande services en koppel signalen die we ontvangen van Derden terug richting Products & Development zodat we onze services blijven verbeteren.
Robbert: En hoe is de samenwerking?
Jan Joost: Wanneer er een nieuw project gestart wordt, ligt de focus op het vastleggen van requirements en de productvisie. De requirementsanalyse doe je meestal samen met de analisten en de domeinarchitect. Op het moment dat je naar een productvisie gaat, neem je steeds meer mensen in de organisatie mee en ontvang je feedback op zowel het product als de visie.
Schuldenwijzer is een mooi voorbeeld van samenwerking. Het idee was om schulden inzichtelijk te maken op één centrale plek. Dan ga je brainstormen met collega’s met verschillende expertises binnen SNG. Wij hebben ook externe expertise gezocht onder andere bij de Hogeschool Utrecht en Stichting ABC.
Robbert: SNG denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen. Door de focus te houden op de functionele waarde van nieuwe services voor alle betrokken partijen, wordt een meerwaarde voor de hele keten gerealiseerd. Collega’s van de juridische afdeling denken met ons mee om het doel te bereiken in plaats van het uitgangspunt om risico’s te vermijden.
Jan Joost: De samenwerking en oplossingsgerichtheid ervaar ik ook, bijvoorbeeld in de voorziening voor de Wet vBVV. Samen met de KBvG, het UWV, de Belastingdienst en het ministerie van SZW hebben we een stappenplan gemaakt met de volgorde van alle rekenstappen die doorlopen moeten worden om een correcte beslagvrije voet vast te stellen. Op basis van dat rekenregeldocument is het eerste concept voor de applicatie ontwikkeld. Inmiddels gebruiken alle partners in de keten een applicatie die is gebouwd volgens deze specificaties.
Jan Joost: Waarom heb je eigenlijk gekozen voor SNG?
Robbert: Ik was destijds gedetacheerd bij SNG. Wat me opviel is de prettige bedrijfscultuur, het respect voor de medewerkers en de fijne samenwerking met het bestuur. Ik wilde graag bij SNG blijven. Het is een mooie organisatie met veel oog voor de mens en medewerker. En jij?
Jan Joost: Ik was op zoek naar een nieuwe baan en vond een vacaturebeschrijving die perfect bij me paste. Toen ik de inhoudelijke gesprekken had, wist ik niet meteen of ik het domein wel interessant genoeg zou vinden. Maar in de praktijk bleek het inhoudelijke werk juist heel boeiend. Ik ben blij om samen met SNG in dit complexe speelveld wat goeds te kunnen betekenen.
Jan Joost: Wat is jouw leukste ervaring bij SNG?
Robbert: De uitjes zijn altijd geweldig. Dat is goed voor de sfeer en samenwerking. Het zorgt ervoor dat je eigenlijk alles durft te zeggen, door alle lagen heen en dat er naar je geluisterd wordt.
Jan Joost: Wat ik ook echt leuk vind, is de dagelijkse lunch met de mensen die op dat moment op kantoor zijn. Gewoon met je bammetje aan de keukentafel, sommige mensen zijn aan het koken. Er wordt altijd gelachen en samen gekletst. Het typeert de goede sfeer en samenwerking.
Ik vind het ook prettig dat ik bij SNG de ruimte krijg om zaken op mijn eigen manier op te pakken. Er wordt veel verantwoordelijkheid verwacht en gegeven. Op het moment dat je laat zien dat je iets kan, krijg je het vertrouwen zonder dat je telkens gecontroleerd wordt. Je krijgt het vertrouwen ook van het management.
De sfeer is goed. We vinden het ook erg leuk om een spelletje te doen. Wanneer er iets van competitie inzit, willen we graag winnen en de beste zijn!